Cele mai populare fructe uscate, stafidele se folosesc la pregătirea deserturilor tradiționale, salatelor și mâncărurilor exotice. Se obțin din struguri fără sâmburi cultivați de-a lungul Mării Mediterane în Grecia, Turcia și Cipru, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.
Beneficii pentru sănătate
Tratează constipația
Fiind bogate în fructoză și fibre, stafidele contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătățesc funcția intestinelor, previn sau tratează constipația.
Împiedică retenția de lichide
Cantitatea enormă de potasiu din conținutul acestor fructe uscate previne retenția de lichide, fluidizează sângele și ajută la reducerea tensiunii arteriale.
De asemenea, sunt bogate și în antioxidanți, mai precis în polifenoli, care joacă un rol important în prevenirea apariției tumorilor maligne prin ajutarea celulelor să-și păstreze funcția normală și tratează și stările febrile.
Previn depresia
Stafidele oferă un aport important de energie, având și rolul de a tăia pofta de mâncare și de a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Datorită conținutului de fructoză, o sursă excelentă de energie, consumul regulat de stafide combate oboseala și previne depresia. Sunt un tonic excelent.
Aport important de fier
Stafidele sunt și o sursă importantă de fier și se recomandă în caz de anemie ușoară. Femeile însărcinate cu carențe grave de acest mineral riscă să nască un copil cu același probleme, care poate fi predispus astfel la anemia. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarelor mămici și se recomandă să adopte o alimentație bogată în fier.
Reglează hormonii
Datorită conținutului de boron, un mineral important pentru menținerea oaselor sănătoase care intervine în reglarea hormonilor și în metabolismul vitaminei D, stafidele se recomandă și în caz se osteoporoză pentru că întărește oasele și reduce durerile osoase.
Chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, vitamina A din stafide este benefică pentru sănătatea oaselor.
Notă: stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii fiindcă conțin mai mulți nutrienți: calciu, potasiu, vitamina A și C. Mai mult, acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii și de boli gingivale.
Discussion about this post