Gălbenelele sunt foarte bune pentru piele însă, potrivit studiilor, acțiunea lor terapeutică nu se limitează doar la acest organ.
Au acțiune antibacteriană, antifungică, antivirală, antiinflamatoare, colagogă, coleretică, emolientă, antitumorală și sedativă gastrointestinal.
În medicina naturistă, gălbenelele se folosesc pentru numeroase afecțiuni interne, sub formă de alifii, tinctură, pulbere sau infuzie.
Dismenoree
Femeile care suferă de dismenoree pot încerca o cură de 3 luni cu pulbere de gălbenele: se administrează câte 4 lingurițe pe zi.
În acest caz, ele ajută la calmarea cramelor și la reducerea hemoragiei până la 3-4 zile.
Afecțiuni ale tubului digestiv
Potrivit studiilor de laborator, gălbenelele conțin substanțe active care previn contracțiile digestive dureroase și care stimulează musculatura netedă a tubului digestiv și eliminarea materiilor fecale.
De asemenea, ajută și la refacerea mucoaselor lezate de infecții și reduc iritabilitatea colonului.
Se recomandă pulberea, câte jumătate de linguriță înainte ți după masă.
Tratamentul durează 12 zile și se bea și câte 2-4 căni de infuzie pe zi.
Colită de fermentație și de putrefacție
Se recomandă un amestec de gălbenele și pulbere de sunătoare, în cantități egale.
Se face un tratament de 3 săptămâni, timp în care se consumă câte 4 lingurile de amestec pe zi, înainte de masă.
Acest amestec nu doar că reduce eficient durerile dar ajută și la refacerea pereților intestinali răniți de infecția bacteriană și a florei intestinale. Reglează tranzitul intestinal.
Ulcer gastric și gastrite
Gălbenelele au capacitatea de a ajuta la vindecarea mucoasei de protecție a stomacului lezată de boală.
Reduc durerile de ulcer și cele de gastrită până la dispariția completă dacă se urmează un tratament de 8 săptămâni, cu câte 4 căni de infuzie pe zi.
Colecistită și dispepsie
Gălbenelele au acțiune antiinflamatoare asupra colecistului, ajutând astfel la reglarea și la vărsarea bilei în duoden.
Se recomandă un tratament de 3 săptămâni cu tinctură: câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese.
Cum se prepară tinctura, infuzia, unguentul și pulberea de gălbenele?
Pulberea:
Se prepară din flori uscate și măcinate cu râșnița de cafea. Se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic. Pentru eficiență maximă, pulberea trebuie preparată doar cu câteva zile în avans, pentru a fi cât se poate de proaspătă.
Infuzia:
Se prepară dintr-o linguriță de gălbenele care se opărește cu 250 ml de apă clocotită. Se bea cu înghițituri mici.
Tinctura:
Se prepară din flori proaspete care se spală sub jet de apă rece, se lasă la zvântat după care se toacă mărunt. Se folosesc inclusiv lăstarii cu frunze și cu boboci.
Se transferă într-un borcan de sticlă, se adaugă 1 lămâie cu tot cu coajă tăiată felii, un pic de apă și se amestecă cu o lingură de lemn.
Se lasă la macerat timp de 1-2 ore, după care se adaugă alcool alimentar sau pălincă de 70 de grade.
Se lasă la macerat pentru 10 zile, se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare, într-un loc răcoros.
Unguent:
Se pune la topit un pachet de unt, într-o cratiță. Se adaugă 50 g de ceară de albine, 1 lingură de miere zaharisită și 2 pumni de flori de proaspete de gălbenele, tocate mărunt.
Se lasă pe foc până aproape de fierbere, amestecând bine.
Se ia cratița de pe foc și la lasă deoparte până a doua zi.
A doua zi, amestecul se încălzește cât să ajungă într-o stare lichidă după care se strecoară în borcane de sticlă.
Discussion about this post