Care este motivul îngroșării sângelui? Consumul alimentelor și a apei de calitate scăzută, boala splinei, creșterea toxinelor din organism, lipsa enzimelor care descompun substanțele nutritive, expunere prelungită la soare, activitate fizică excesivă, climatul nefavorabil și deshidratarea.
Toți acești factori afectează atât calitatea cât și densitatea sângelui iar manifestările timpurii ale patologiei sunt iritabilitatea, somnolența, oboseala, depresia și pierderea memoriei.
Există și o serie de boli care provoacă vâscozitatea sângelui, precum boala de inimă, varicele, ateroscleoza. În absența unui tratamentu optim, toate acestea pot duce la formarea de cheaguri de sânge.
Ce alimente sunt recomandate?
Iaurt și chefir din lapte de vacă, carne dietetică precum piept de pui sau curcan dar fără piele și fără grăsimi. De asemenea, se recomandă și consumul de lichide pentru că apa scade vâscozitatea sângelui și îmbunătățește absorbția nutrienților.
Pentru un adult, cantitatea de apă recomandată pe zi este 2 L. În afară de apă, de recomand și ceaiurile de plante și de fructe precum zmeură, afine, căpșuni, ghimbir și sucurile din fructe și legume proaspete.
Ardeiul roșu iute este un înlocuitor natural al aspirinei pentru că conține salicilați, ceea ce o face un medicament de prim ajutor pentru subțierea sângelui.
Usturoiul previne ateroscleroza, curcuma este un condiment preventiv. Ambele normalizează nivelul colesterolului din sânge.
Datorită conținutului de curcumină, scorțișoara este și ea eficientă. Derivați ai acidului salicilic, salicilațiile din roșii acționează asupra trombocitelor din sânge și îi împiedică să se lipească iar efectul întăririi sistemului circulator este completat de licopenul și vitamina C din roșii.
Ceaiul din frunze uscate de zmeură sau o băutură făcută din fructe proaspete de zmeură reduc colesterolul și previn ateroscleroza. Antioxidanții din merioșoare ajută organismul să consolideze sistemul imunitar și cel cardiovascular și să reducă inflamația. Nu în ultimul rând, vitamina A și C și cumarinele din coacăze combat cheagurile de sânge.
Pe scurt, cantitatea adecvată de apă pură, diferitele condimente și fructe din dietă vor elimina riscul de tromboză.
Discussion about this post