Ardeiul iute are o mare varietate de beneficii pentru sănătate printre care și capacitatea de a preveni anumite tipuri de cancer și de a reduce presiunea sanguină. Se asemenea, protejează împotriva bolilor de inimă și ajută și la gestionarea diabetului zaharat.
Cele mai multe beneficii sunt atribuite vitaminelor, mineralelor și substanțelor nutritive conținute: magneziu, fosfor, fier, potasiu, capsaicină, fibre dietetice, vitaminele A, C, B6 și K.
Ardei iuți pentru prevenirea cancerului
S-a demonstrat faptul că substanțele din ardeii iuți reduc semnificativ șansele de apariție a cancerului, în special a cancerului de plămâni, prostată și pancreas. Capsaicina din ardeiul iute poate declanșa moartea celulelor canceroase.
Potrivit cercetărilor în legătură cu cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celulele canceroase. În urma unei terapii de 4 săptămâni, această substanță stopează creșterea celulelor cancerului de prostată și reduce tumorile în mod semnificativ în majoritatea cazurilor. Este recomandată administrarea unei cantități de 400 mg de capsaicină de 3 ori pe săptămână pentru a preveni această formă de cancer.
Ardei iuți pentru sănătatea inimii
Ardeiul iute are capacitatea de a reduce prezenta colesterolului și a trigliceridelor, ambele putând duce la condiții serioase care pot pune viața în pericol. Capsaicina lărgește și relaxează vasele de sânge, reducând astfel tensiunea arterială și ușurând trecerea sângelui prin vene și artere și reducând stresul asupra întregului sistem cardiovascular. Are efecte benefice asupra sistemului circulator: alimentează elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și este de ajutor în echilibrarea tensiunii arteriale. Așadar, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiune arterială.
Ardei iuți pentru îmbunătățirea digestiei
Medicina Ayurveda susține că gustul iute stimulează apetitul și îmbunătățește digestia. Alimentele care sunt bine digerate oferă organismului nutrienții necesari și energia iar cele care nu sunt bine digerate produc toxine.
Ardei iuți pentru prevenirea sau gestionarea diabetului zaharat
Adăugarea capsaicinei (se găsește în ardeiul iute) în dietă ajută la reducerea multor condiții asociate cu diabetul zaharat. Capsaicina poate ajuta la controlul nivelurilor de insulină din organism.
Ardei iuți pentru îmbunătățirea imunității
Ardeiul iute, fiind o sursă bogată de vitamina C, poate ajuta la curățarea radicalilor liberi din organism. Această vitamină este esențială în producerea carnitinei, care stimulează metabolismul grăsimilor în energie utilă, astfel îmbunătățind sănătatea generală.
Ardei iuți pentru prevenirea ulcerului de stomac
Mult timp s-a crezut, în mod greșit, că alimentele iuți cauzează ulcer la stomac. Medicina modernă a confirmat faptul că ardeiul iute nu cauzează ulcer ci din contră, previne apariția lui deoarece distruge bacteriile nocive și stimulează secreția de sucuri gastrice cu rol protector.
Atenție! Deși ardeii iuți sunt benefici pentru organism, există situații în care aceștia sunt contraindicați.
Potrivit medicului arădean, Dorel Filip, consumul de arde iute este contraindicat în caz de:
- Probleme hepatice
- Ulcer gastric
- Hemoroizi
- Nerecomandat femeilor care alăptează
- Fisuri sau fistule anale, hemoroizi sângerânzi
- Intervenții chirurgicale recente pe tubul digestiv
- Colon iritabil
- În timpul episoadelor de febră severă
- În timpul tratamentelor cu anticoagulante
Discussion about this post