Medic în cadrul Spitalului de Urgență din Iași, Tudor Ciuhodaru consideră că, după ce 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe din cauza mușcăturilor de căpușe, trebuie avută mare grijă la locurile de joacă. Atrage atenția să ne examinăm cu atenție copilașii în momentul în care ajungem acasă.
„Atenție părinți și bunici. Vine sezonul căpușelor. Sute de pacienți ajung la urgențe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat de aceste mușcături: 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe.”
Iată 10 lucruri bine de știut despre mușcătura de căpușă:
1.Atenție la locurile de joacă ale copiilor
2.În zonele cu risc purtați haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduși în șosete cu textură mai deasă. Alegeți, de asemenea, pantofi deschiși la culoare, fără decupații sau orificii.
3.Riscul crește în zilele călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte și a activităților în aer liber.
4.Evitați zonele în care riscul de a fi mușcați de căpușe este mare: tufișuri, pe sub arbori sau spații verzi.
5.Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
6.Căpușa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) și trebuie scoasă imediat. Nimfele sunt foarte greu de vizualizat pentru că arată ca un punct negru cât un vârf de ac.
7.Căpușa se extrage printr-o intervenție chirurgicală cât mai urgentă.
8.Nu strângeți căpușa care v-a mușcat între degete pentru a nu pompa din conținutul său intestinal cu microbi în sânge.
9.În cazul în care încercați să scoateți căpușa cu penseta și capul ei se rupe și rămâne în piele, mergeți la medic pentru o extragere chirurgicală în vederea prevenirii infecției și complicațiilor.
10.Dacă apar modificări la nivelul mușcăturilor sau simptome variate ale așa-numitei „gripe de vară”, dureri musculare, transpirații sau nas înfundat, mergeți imediat la medic.
Boala cu „1000 de fețe”
Potrivit medicului Ciuhodaru, mușcătura de căpușă poate declanșa boala Lyme și pot apărea o serie de reacții adverse. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă și realizează tablourile clinice a peste 200 de afecțiuni.
Urmăriți apariția oricăror simptome ciudate, atât la nivelul mușcăturii cât și simptome generale precum cele pseudogripale precum durere de cap, de cât, oboseala marcată, dureri musculare sau febră.
Discussion about this post