Sub masca unei buruieni aparent banale, Dumnezeu a așezat în natură un remediu extrem de valoros.
Păpădia este comestibilă în totalitate, atât frunzele și tulpinile cât și rădăcina și florile.
Această plantă este recent studiată pentru proprietățile ei anticancerigene puternice. Are un conținut nutrițional comparabil cu cel al spanacului și a salatei verzi și este o sursă excelentă de calciu, potasiu, magneziu, fibre, proteine, vitamine din complexul B, fier, fosfor și beta-caroten.
Atât nutriționiștii cât și botaniștii recomandă păpădia persoanelor cu diabet pentru că ajută la scăderea glicemiei. Botanista Maria Treben recomandă și ea păpădia: „Diabeticii ar trebui să mănânce aceste tulpini, până la 10 pe zi, atât timp cât păpădia este înflorită.”
Păpădia se taie până la rădăcină la început de primăvară, cât abia apare. Se spală bine și se folosește la salată. Păpădiile cu tulpina de culoare gălbui-lăptoasă este mai gustoasă și mai fragedă decât cea cu tulpina verde. Maria Treben recomandă persoanelor cu diabet să consume această salată zilnic, la amiază și seara.
Ulterior, la începutul lunii mai când păpădia este deja bine înflorită, se recomandă o cură de 1 lună în care se consumă câte 10-15 tulpini pe zi: se poate obține o scădere totală a nivelului de zahăr din sânge.
Tulpinile, cu tot cu flori, se spală foarte bine într-o soluția pregătită din bicarbonat de sodiu și oțet, se îndepărtează florile și tulpinile se mestecă încet.
Notă: păpădia trebuie culeasă din zone nepoluate și ferite de ierbicide și pesticide. Se vor evita zonele din preajma străzilor, clădirilor și aleile populate de animale.
Discussion about this post