Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează vorba „ a avea stomacul gol” și spune că această sintagmă înseamnă normalitate: „Stomacul este o cavitate virtuală, deci nu trebuie umplut!?”
Stomacul nu poate fi gol dacă nu pui nimic în el
Stomacul este un organ muscular care, în condiții normale adică între mese, are pereții lipiți. Cu alte cuvinte, stomacul nu există ca și cavitate decât atunci când începem să mâncăm. Odată umplut cu alimente, el își începe treaba și le amestecă cu sucuri digestive, eliminându-le treptat în intestinul subțire.
În momentul în care s-a golit, pereții stomacului se lipesc la loc și intră în stare de repaus, până la următoarea masă.
Stomacul nu trebuie umplut, trebui ținut gol. În momentul în care ciugulim un lucru oricât de mic, răul e făcut: pornim o întreagă mașinărie, trezim un animal adormit care va cere să fie hrănit (umplut).
Care este obiectivul unei alimentații sănătoase? Să reușim să nu mâncăm nimic între mese, să există o pauză completă de 3 sau 4 ore în digestie. În plus de asta, trebuie avut în vedere faptul că stomacul este un mușchi: se antrenează ca orice mușchi și cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente pentru a ne sătura.
Invers, disciplinându-ne să mâncăm mai puțin, stomacul se va umple mai repede.
Discussion about this post