Brusturele crește pe malurile apelor, prin șanțuri sau liziera. În funcția de zona geografică, i se mai spune și broscalan, brustur, captalan, podval mare sau ciococean. Pe partea dorsală, frunzele sunt acoperite de un puf gri și pot atinge dimensiunea unei pălării. Florile pot fi de diferite culori: de la roz pal până la alb murdar. Au forma unor coșulețe și se găsesc mai spre vârful tulpinii.
Frunzele mari și proaspete de brusture se folosesc sub formă de comprese în caz de luxații, entorse, picioare rănite sau obosite de prea mult mers pe jos, arsuri, leziuni canceroase sau ulceroase sau plăgi usturătoare.
Această plantă conține ulei eteric, substanțe amare, vitamine din grupul B, săruri minerale, mucilagii și nitrat de potasiu.
Ceaiul din rădăcina de brusture se administrează în caz de febră, reumatism, gută, epilepsie sau insuficiență respiratorie. Se recomandă 1-2 cești de ceai cald pe zi, consumat cu înghițituri mici și rare, pe parcursul a 10-15 minute.
Comprese cu frunze de brusture
Conform persoanelor care au făcut tratament cu comprese cu frunze proaspete de brusture, acestea vindecă în totalitate discopatia cervicală, spondiloza lobară și reumatismul.
Mai mult, are efect spectaculos antisciatic și în ameliorarea durerilor provocate de spondiloză.
În caz de discopatie cervicală, seara se pun frunzele proaspăt culese în spirt medicinal, pentru 10 sau 15 minute, până se impregnează bine.
Ulterior, se pune pe ceafă o pânză subțire, peste care se aplică frunza bine scursă. Se fixează cu o altă bucată de pânză sau cu un batic în așa fel încât compresa să reziste pe ceafă până dimineața.
Notă:
Tratamentul nu se face mai mult de 4 sau 6 zile la rând și, de fiecare dată, se folosesc frunze proaspete.
Frunzele nu se aplică niciodată direct pe piele, altfel poate provoca iritații.
Acest tratament, făcut toamna, asigură pe toată perioada iernii înlăturarea durerilor reumatice, a spondilozei și a sciaticei.
Discussion about this post