Brusturele. Rădăcina acestei buruieni poate detoxifia sângele, sistemul limfatic și pielea. Este un remediu plin de beneficii, folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietatea sa de a purifica și de a reduce febra. În Evul Mediu, era folosit drept legumă însă în zilele de azi doar câteva țări mai utilizează această rădăcină drept legumă. Brusturele este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăți antifungice, diuretice, detoxifiante și antibacteriene.
Reglează nivelul glicemiei, curăță sângele de toxine, are acțiune antibiotică și detoxifiază ficatul, splina și rinichii.
Din această rădăcină plină de proprietăți benefice se poate face ceai sau se poate consuma sub formă de pulbere, suplimente sau ca atare. Are o textură plăcută și crocantă, cu o aromă dulce precum țelina.
Cum recunoaștem planta?
La noi, brusturele mai este denumit popular și ciulin, pentru că scaieții săi se agață de haine sau de blana animalelor. Are frunze mari în formă de inimă și flori mov.
Rădăcina este verde-maroniu sau chiar cenușie, este dulce și crocantă. Tulpinile imature pot fi culese primăvara târziu, înainte de apariția florilor și au un gust asemănător cu anghinarea.
Rădăcină de brusture – Proprietăți
Este bogată în uleiuri volatile, uleiuri grase, tanini, steroli vegetali, fibre dietetice și carbohidrați. În medicina naturistă, brusturele uscat este considerat un agent diaforetic, purificator al sângelui și diuretic, care ajută și la eliminarea toxinelor renale și hepatice.
De asemenea, se recomandă și pentru reglarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge, întrucât are și efect curativ purificator.
Remediu natural pentru 10 probleme de sănătate
1. Detoxifică sângele
Ajută la eliminarea toxinelor din fluxul sanguin, stimulează circulația sângelui pe suprafața pielii. Detoxifică sângele de metale grele și îmbunătățește sănătatea organelor și a întregului corp datorită conținutului de săruri de potasiu, tanine și uleiuri volatile.
2. Susține buna funcționare a sistemului limfatic
Sistemul limfatic este un sistem de „drenaj”, o rețea de vase de sânge și de ganglioni limfatici care au rolul de a transporta fluidele din țesuturile întregului corp în sânge, și invers.
Cu cât sistemul limfatic este mai puternic, cu atât mai mult este organismul protejat împotriva bolilor. Brusturele, fiind un agent purificator, are un rol important și în buna funcționare a sistemului limfatic.
3. Diuretic natural
Diureticele au rolul de a stimula rinichii și de a ajuta organismul în procesul de eliminare al excesului de lichide.
Rădăcina de brusture, fiind un diuretic natural, contribuie la combaterea retenției din apă prin creșterea cantității de urină.
4. Adjuvant în problemele pielii
Produsele cosmetice pe bază de brusture sunt recomandate în tratarea unor probleme frecvente ale pielii: psoriazis, acnee și eczeme.
Brusturele are capacitatea de a calma pielea și de a vindeca aceste afecțiuni, întrucât are proprietăți antifungice și antibacteriene.
Mai mult, potrivit unor studii științifice extractul de brusture poate îmbunătăți semnele clinice ale îmbătrânirii pielii.
Conform unui studiu din 2008, tratamentul topic cu extract natural de brusture a îmbunătățit semnificativ metabolismul matricei dermice extracelulare, conducând la o reducere vizibilă a ridurilor.
În ceea ce privește părul, uleiul de brusture reduce căderea acestuia și reduce mătreața. Contribuie la menținerea sănătății și frumuseții părului.
5. Împotriva diabetului
Datorită conținutului de inulină, o fibră prebiotică solubilă care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, brusturele este o alegere excelentă pentru cei care încearcă să-și gestioneze glicemia în mod natural.
Discussion about this post