De multe ori, acumularea de grăsimi în exces nu se datorează faptului că mâncăm nesănătos și mult cu poate fi un semnal de alarmă că suferim de o boală: există afecțiuni care au ca efecte secundare îngrășarea.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul indică faptul că tiroida nu mai produce suficienți hormoni care să regleze metabolismul și asta, printre altele, duce la îngrășare.
Printre simptomele hipotiroidismului se numără și oboseala și acumularea de kilograme și necesită o vizită la medic, un test al nivelului de hormoni.
Sindromul ovarelor polichistice
Acest sindrom este tot un dezechilibru hormonal și produce modificări ale ciclului menstrual, chisturi ovariene și o concentrație mai mare de testosteron în corp.
Printre simptome se numără și creștere subită și aparent lipsită de motiv a numărului de kilograme.
Boala de reflux gastroesofagian
Este o afecțiune digestivă cronică și are loc atunci când mușchiul dintre stomac și esofag se relaxează. Acest lucru duce la golirea conținutului de mâncare din stomac înapoi în esofag.
Este una dintre afecțiunile des întâlnite și nu produce în mod direct acumularea de kilograme, dar este periculoasă deoarece provoacă mâncatul exagerat pentru a tempera aciditatea stomacală și senzația de arsură.
Sindromul colonului iritabil
Este cauzate de sedentarism și alimentație dezordonată. Nu cauzează neapărat dureri ci un disconfort abdominal, diaree sau constipație. Acest sindrom duce la acumularea de kilograme pentru că în zilele în care ne simțim mai bine tindem să sărbătorim, mâncând prea mult pentru a compensa acele momente când nu ne priește nimic. Vorbim de un efect psihologic care va conduce la acumularea kilogramelor în exces.
Diabet gestațional
Diabetul de sarcină dispare, în majoritatea cazurilor, după naștere, dar poate provoca acumularea kilogramelor în exces. O serie de hormoni din placentă împiedică insulina să acționeze așa cum ar trebui, cauzând urinarea frecventă, foamea și setea excesivă. În general, apare începând cu luna a cincea sau a șasea de sarcină.
Prolactinomul
Prolactinomul, o tumoare care se dezvoltă la nivelul glandei pituitare și nu este canceroasă, produce prolactină în exces. Prolactina este un hormon care poate declanșa și creșterea în greutate.
Depresia, anxietatea
Depresia afectează nu doar dispoziția dar și somnul și alimentația: persoanele care suferă de depresie tind să mănânce de supărare sau de tristețe, lucru care duce la acumularea kilogramelor în plus.
Bolile psihice nu sunt nicidecum mai puțin grave decât cele fizice. Nivelul de stres din corp crește la cote alarmante în cazul anxietății, și se accelerează și producția de cortizol. Aceste lucruri duc la perturbarea metabolismului și la apariția poftei intense de mâncare.
Menopauza
Este o etapă firească din viața noastră, nu o boală, dar corpul reacționează de multe ori la schimbările ei ca sub impactul unei afecțiuni. Printre cele mai vehiculate cauze ale îngrășării se numără modificările hormonale care au loc din plin în această etapă.
Sindromul Cushing
Se manifestă atunci când corpul nostru este expus la cantități enorme de cortizol, hormonul stresului.
Acest lucru duce la îngrășare, dar mai alarmant este faptul că printre consecințele acestui sindrom se numără și depresia, problemele cardiace și degradarea mușchilor.
Discussion about this post