Dieta oamenilor s-a tot schimbat în ultimii ani, iar acest lucru a atras după sine o mulțime de probleme legate de sănătate cum nu au mai fost înainte.
Deficitul de nutrienți este un lucru comun acestora, mai ales a lipsei magneziului (Mg).
Un deficit de magneziu, un dezechilibru în organism
Statisticile spun că 3 din 4 adulți au un deficit de magneziu.
Un adult are nevoie zilnic de 300 – 400 de mg de magneziu, în funcție de sex, greutate și înălțime, pentru a-și menține echilibrul fizic și psihic.
Este mai greu să-ți procuri magneziul din alimentele de pe piață dacă sunt procesate sau fast-food.
Magneziul este responsabil pentru mai mult de 300 de enzime din corp, detoxifieri, prevenții ale acțiunii de metale grele, ajută la digestia carbohidraților, proteinelor, grăsimilor, activează nervii, mușchii, precursor pentru serotonină.
Tot magneziul este cel care contribuie la sinteza proteică ADN-ului și ARN-ului.
O dozare inadecvată a magneziului cauzează deseori spasme musculare și este asociată cu boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune și osteoporoză.
Deficiența acută este rară și nu este niciodată datorată unei insuficiențe din alimentație, ci urmare a unor boli specifice care sunt în general rare.
Cel mai comun simptom generat de excesul de magneziu este diareea. Copiilor nu trebuie să li se dea supliment de magneziu fără sfatul specialistului.
Magneziul echilibrează nivelul colesterolului rău din sânge.
Simptome că ai un deficit de magneziu în organism
– astm
– anxietate
– sindromul de colon iritabil
– cheaguri de sânge
– stări de confuzie
– deficit de calciu
– constipație
– cistită
– depresie
– greutate la înghițire
– amețeli
– oboseală
– probleme de fertilitate (în sarcină și concepție, preeclampsie)
– hipertensiune
– afecțiuni ale inimii
– hipoglicemie
– tensiune arterială crescută
– insomnie
– pierderi de memorie
– afecțiuni ale ficatului, ale rinichilor
– migrene
– crampe musculare
– grețuri
– osteoporoză
– schimbări ale dispoziției
– deficit de potasiu – sete excesivă, retenție de fluide, iritabilitate
– sindromul Raynaud (o tulburare a circulației sângelui la nivelul degetelor de la mâini și picioare)
– probleme de respirație
– convulsii
– tremor
– carii dentare
– diabet de tip 2.
Cum reglezi această carență
Magneziul este vital pentru peste 300 de funcții ale organismului. El afectează tot corpul.
Alimentele naturale bogate în magneziu sunt spanacul, nucile, semințele, untul de arahide, laptele degresat, unele cereale.
El este prezent în mai multe alimente, dar în cantități mici. Spanacul conține 80 mg la 1/2 de cană de produs, 2 lingurițe de unt de arahide au 50 mg de magneziu.
Alte alimente bogate în magneziu – legumele cu frunzele verzi, peștele gras (macrou, ton, halibut, somon), boabe de soia, fasolea, mazărea, avocado, bananele, ciocolata neagră, ierburile aromatice, fructele uscate fără adaos de zahăr.
Necesarul zilnic de magneziu mai poate fi luat și din suplimente, după efectuarea analizelor medicale și la sfatul specialistului.
Atenție, unele suplimente pot conține zahăr, făină, gluten, conservanți, etc.
Vitamina B6 ajută magneziul să se fixeze în interiorul celulei.
Cauzele deficitului de magneziu
Dieta bogată în cărnuri este una dintre cauze. Acestea conțin mult calciu și fosfor care împiedică absorbția magneziului.
Produsele alimentare procesate, cafeaua, alcoolul, medicamentele (anticoncepționale, diuretice, antidiabetice), transpirația excesivă, stresul, pancreatite sunt alte cauze.
Femeile pierd cantități de magneziu mai ales în perioada ciclului menstrual.
Discussion about this post