Cea mai bogată sursă de antioxidanți polifenoli cu efecte senzaționale cardio-protectoare este cacaua. La momentul actual, ciocolata neagră este cel mai sănătos „dulce” recomandat de nutriționiști. Ei recomandă produsele cu un conținut de cacao de peste 70% însă astfel de produse au și un adaos de zahăr și calorii care ne împiedică să ne bucurăm pe deplin de toate beneficiile pe care cacaua ne oferă.
Cacao caldă – Ingrediente, mod de preparare
- 2 linguri cacao
- 1 cană apă fierbinte
- Opțional: 2 lingurițe miere sau zahăr brun, jumătate linguriță scorțișoară, 1 lingură lichior
Puneți într-o cană pudra de cacao. Dacă folosiți, puneți și ingredientele opționale.
Turnați un pic de ap rece și amestecați până la omogenizare.
Peste pasta astfel obținută, turnați apa fierbinte amestecând continuu.
Beți cacaua dimineața în loc de cafea sau cel târziu până la ora 14.
Pudra de cacao se poate înlocui cu cel de roșcove care este la fel de bogată în antioxidanți și se găsește la magazinele naturiste.
Cacao – Beneficii
Cacaua este considerată titanul tuturor super-alimentelor. Uni spun că, după apă, cacaua este cea mai sănătoasă substanță pe care o putem ingera.
Conține peste 700 de compuși cunoscuți, dar se remarcă într-un mod special datorită conținutului de antioxidanți.
Antioxidanții sunt compuși fabricați de plante pentru a preveni distrugerea prematură a propriilor celule, cauzate de expunerea la lumină, căldură, umiditate, aer și timp.
În corpul nostru, mulți dintre acești compuși previn deteriorarea celulelor, bolile și îmbătrânirea prematură.
Pudra de cacao este extrem de bogată în polifenoli, un grup de antioxidanți cu acțiune protectoare și care se regăsesc și în ceaiul verde și vinul roșu.
Alte alimente bogate în antioxidanți cu rolul de a proteja sistemul cardiovascular: ceapa, merele.
Polifenolii din cacao au o influență benefică mai ales asupra sistemului cardiovascular:
- Reduc riscul de infarct și atac vascular cerebral
- Scad tensiunea arterială
- Combat hipertensiunea arterială
- Relaxează vasele de sânge
- Subțiază sângele
- Împiedică formarea cheagurilor
- Scad colesterolul
- Reduc oxidarea colesterolului „rău”
- Previn ateroscleroza
În plus de asta, flavonolii din pudra de cacao protejează celulele corpului de distrugere prematură și reduc și riscul de boli mortale.
Are un efect anti-coagulant asemănător aspirinei: chiar și o cantitate mică de cacao poate reduce colesterolul din sânge și tensiunea arterială.
În ceea ce privește consumul regulat de cacao, oamenii de știință spun că s-a dovedit util în îmbunătățirea funcției generale a venelor și arterelor.
De asemenea, cacaua este și un foarte bun tonic pentru psihic care poate alunga depresia și poate îmbunătăți considerabil dispoziția.
Discussion about this post