Potrivit celor mai recente studii în domeniu, mamele sunt responsabile pentru transmiterea genelor care determină inteligența. La baza acestei teorii sunt „genele condiționate”, care se manifestă diferit în funcție de origine.
Rădăcina acestor gene, în principiu, pot fi descoperite chiar dacă nu sunt active iar interesant este că genele condiționate funcționează doar dacă provin de la mamă.
Dacă aceeași genă este moștenită de la tată, se dezactivează automat. Evident, alte gene funcționează exact invers, activându-se doar dacă vin de la tată.
Genele moștenite de la mamă se duc direct la cortexul cerebral și cele moștenite de la tată se duc la sistemul limbic. Știm cu toții că inteligența are o componentă ereditară și mai multe studii recente arată că cei mici vor moșteni inteligența mamei deoarece genele inteligenței se află pe cromozomul X.
Cum se transmite inteligența – Studii noi pe aceast subiect
Cercetătorii au studiat continuu acest subiect. De exemplu, Robert Lehrke, a arătat că inteligența copiilor depinde de cromozomul X și a ajuns la concluzia că, deoarece femeile au doi cromozomi X, există șanse duble să aibă caracteristici asociate cu inteligența.
Un alt studiu interesant, efectuat în Scoția, a arătat că tinerii între 18 și 22 de ani au coeficientul de inteligență foarte apropiat de cel al mamelor lor, media de diferență fiind de doar 15 puncte.
Lăsând genetica la o parte pentru un moment, ne dăm seama că femeile au și un rol mult mai important în dezvoltarea intelectuală a copiilor, prin contactul emoțional și fizic cu aceștia.
Potrivit unor studii, legătura puternică dintre copii și părinți este strâns legată de inteligență. Din punct de vedere emoțional, importanța unei legături puternice pentru dezvoltarea bună a creierului a fost demonstrată de cercetătorii de la Universitatea din Washington: au descoperit că o relație plină de afecțiune și de dragoste între copii și părinți este crucială pentru evoluarea a unor părți din creieru micuților.
Discussion about this post