Mălaiul fiert este unul dintre cele mai emblematice preparate ale gastronomiei românești care, de-a lungul timpului, a fost folosit nu doar ca aliment ci și ca remediu. Cataplasmele cu mălai sau mămăligă caldă, aplicate pe piept pentru tratarea răcelilor sunt binecunoscute.
Boabele uscate măcinate și transformate în făină au calități terapeutice și nutriționale. Profesorul doctor Constantin Pârvu atribuie mălaiului proprietăți energizante, reconstituente și vitminizante, datorită conținutului de vitamina A, C, E și K.
Deoarece conține acizi grași nesaturați, nu afectează colesterolul și este o sursă bună de fibre și de vitamine din complexul B. Este un aliment colagog, digestiv, coleretic, sedativ și tonic.
În ce afecțiuni ajută mălaiul?
Prof. dr. Pârvu recomandă consumul de mămăligă celor care au probleme cardiovasculare, cu rinichii și cu ficatul. Mălaiul fier are efecte benefice în afecțiuni respiratorii precum tuse, gripă, bronșită sau traheobronșită, afecțiuni hepato-biliare precum uricemie, calculi renali, cistită, dismenoree, metrită, afecțiuni articulare precum gută, reumatism sau artrită, afecțiuni gastrointestinale precum hemoragii gastrointestinale, pneumonie, răceală la burtă, infecții urinare sau duodenal. Reduce aciditatea stomacală și conferă un efect sedativ și calmant.
Ingrediente, mod de preparare
- 1 lingură mălai fin
- 1 lingură miere naturală
- 60 ml apă
Apa se pune pe foc într-un ibric. Se adaugă mălaiul și când începe să fiarbă, se amestecă continuu timp de 1 minut. Se ia de pe foc și după ce se răcorește se adaugă mierea. Se amestecă până la omogenizare, până se obține o pastă fină. Se consumă dimineața pe stomacul gol, caldă.
Tratamentul se face zilnic până se termină un borcan de 400g de miere, folosind câte 1 lingură pe zi la rețeta de mai sus. Pe durata tratamentului consumul de băuturi alcoolice și alimente acide este contraindicat.
Mămăliga curăță intestinele, ajută la detoxifierea organismului și scade nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, are efecte bune în disfuncțiile tiroidiene și în tulburările mentale asociate. Făina de porumb poate fi folosită și extern în diverse afecțiuni: are efecte calmante, hemostatice, antiinflamatoare, regeneratoare și emoliante la nivelul tegumentelor.
Dr. Pârvu notează și utilizările sale în amigdalită, răceală, dureri reumatice, crampe stomacale, junghiuri, dureri de ficat și impetigo. În toate aceste cazuri, recomandă aplicarea cataplasmelor cu mămăligă fierbinte pe zona afectată. În ceea ce privește plăgile, umflăturile, dermatitele și mușcăturile, pasta din mălai crud ș apă se întinde pe zonele afectate.
Discussion about this post