Tratamente interne
Anorexie
Pentru a trezi pofta de mâncare și pentru a activa digestia, se recomandă mestecarea câtorva frunze de pătrunjel înainte de masă.
În afară de faptul că este un remediu excelent împotriva anorexiei, pătrunjelul combate și greața, fiind de ajutor și celor cu boli grave care nu pot mâncă din cauza stărilor persistente de greață,
Cancer
Salatele bogate în mult pătrunjel, suc de frunze de pătrunjel sau rădăcină de pătrunjel sunt un adjuvant excelent în tratamentul cancerului.
Pătrunjelul activează sistemul imunitar, ajută la restabilirea echilibrului hormonal, susține organismul în lupta cu această boală și menține pofta de mâncare.
Mai mult, combate multe dintre reacțiile adverse ale radioterapiei și citostaticelor.
Hepatită virală
Potrivit studiilor recente, pătrunjelul are un efect neobișnuit de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Așadar, bolnavilor de hepatită A, B și C se recomandă o cură de 4 săptămâni cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel: câte 15 linguri pe zi, pe stomacul gol.
Halenă
Mestecat îndelung, pătrunjelul dă un miros plăcut respirației întrucât are o acțiune dezinfectantă asupra căilor respiratorii medii și superioare.
Pătrunjelul verde se recomandă celor care suferă de boli respiratorii cronice și halenă.
Impotență, sterilitate masculină
Se recomandă un tratament de 40 de zile în care se administrează de 4 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de pulbere de semințe de pătrunjel, înainte de masă.
Pentru un efect rapid, se ia o doză unică din următorul preparat: se amestecă 2 lingurițe de pulbere de pătrunjel cu un vârf de cuțit de piper negru, până la omogenizare. Se ia pe stomacul gol.
Imunitate slăbită, infecții recidivante
Pentru boli infecțioase recidivante, în medicina arabă, se folosește o salată cu pătrunjel verde: pătrunjelul verde se taie fin și se amestecă cu zeamă de lămâi, un pic de usturoi și ulei de măsline. Eventual, se mai adaugă și câteva felii de roșii.
Potrivit studiilor recente de la Universitatea din Ankara, acest remediu culinar activează puternic sistemul imunitar și combate în mod direct diferite specii de ciuperci parazite și bacterii.
Tratamente externe
Nevralgie
Sucul de rădăcină de pătrunjel se amestecă cu alcool de 70 de grade, în proporții egale. Se înmoaie degetul în preparatul rezultat și se ung traseele nervoase afectate și gingiile.
Litiază biliară și renală
Înainte de masă cu 1-2 ore, se bea câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel făcut din frunze și rădăcină, diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi. În total, se bea de trei ori pe zi acest amestec.
Acumulare de apă în țesuturi, celulită
Se face o cură de minim 3 săptămâni cu suc de rădăcină de pătrunjel: se bea câte un pahar pe zi și se masează energetic zonele afectate cu suc proaspăt de pătrunjel.
Hernie
Într-un litru de borș se fiert 100 g de rădăcină de pătrunjel, timp de 15 minute.
Rădăcinile se scot și se zdrobesc, se pun într-un tifon și se aplică pe zona afectată, sub formă de cataplasmă.
Zeama rămasă după fierbere se bea pe parcursul unei zile.
Inflamația sânilor la femeile care alăptează
Pe locul afectat se pune o cataplasmă cu frunze și rădăcini de pătrunjel, fierte câteva minute în apă.
Se lasă să acționeze timp de 30 de minute. Se repetă în fiecare zi.
De asemenea, cataplasmele din frunze proaspete și nefierte de pătrunjel ajută la oprirea lactației.
Inflamații ale ochilor și pleoapelor
Se recomandă aplicarea unei comprese cu suc de frunze de pătrunjel, timp de 20 de minute.
Efect regenerativ, antiinfecțios și antiinflamator.
Alcoolism
4 rădăcini de pătrunjel se pun într-un L de apă. Se adaugă și coaja de la 1 lămâie și coaja de la 1 grepfrut.
Se pune la fiert până scade la jumătate. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească după care se filtrează.
Se păstrează la frigider.
Se recomandă 4 ori pe zi, câte 1 lingură, până la epuizarea întregii cantități.
Reduce nevoia de alcool și înlătură unele sechele hepatice și nervoase ale alcoolismului. Mai mult, provoacă o intoleranță la acest drog.
Ca remediu paliativ, contra intoxicației alcoolice acute (beție) și a consecințelor ei, se recomandă cantități mari de frunze de pătrunjel care se mestecă bine înainte de înghițire.
Contraindicații și precauții
- Sucul din frunze și rădăcini de pătrunjel are o acțiune terapeutică foarte intensă, așadar nu se folosește niciodată nediluat, doar amestecat cu suc de morcovi.
- În doze mai mare de 200 ml la adulți și 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate cauza reacții adverse: deranjamente digestive, hiperexcitabilitate nervoasă.
- De asemenea, o doză mai mare de 8 grame de semințe produce puternice deranjamente digestive, vertij și spasme.
- Este strict interzis femeilor însărcinate deoarece consumul de pătrunjel, în scopuri terapeutice, are efecte abortive.
Discussion about this post