Consumată proaspătă, coaptă sau în oțet, sfecla este un superaliment nutritiv. Tot ceea ce are nevoie organismul nostru găsim în sfecla roșie, are nenumărate beneficii pentru sănătate. Datorită conținutului de vitamina A, C și tot complexul de vitamina B, fier, calciu, antioxidanți, iod, potasiu și sulful, sfecla roșie ajută la tratarea diverselor afecțiuni.
În afară de faptul că este un complex rar de și vitamine, sfecla roșie are capacitatea de a vindeca tumori, afecțiuni cardiovasculare și digestive, afecțiuni ale ficatului și de a întări imunitatea. De asemenea, este și un puternic energizant, antiinflamator și detoxifiant.
S-a demonstrat științific faptul că sfecla roșie luptă împotriva cancerului și a altor afecțiuni.
Pe lângă beneficiile aduse organismului, este și un aliat excepțional în boli grave sau în ameliorarea efectelor radioterapiei și chimioterapiei.
Sfeclă roșie – Beneficii
Stabilizează glicemia
Sfecla este unul dintre alimentele care stabilizează glicemia pacienților cu diabet de tip I și de tip II și, datorită efectelor diuretice, previne și complicațiile cardiovasculare ale diabetului.
Protejează celulele hepatice
Sucul de sfeclă roșie ajută la protejarea și la regenerarea celulelor hepatice, stimulându-le să funcționeze normal. În plus, previne evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancer hepatic.
Tratează și previne tumorile canceroase
Datorită conținutului de enzime și de substanțe cu proprietăți antitumorale, sucul sau salata de sfeclă sunt cele mai bune pentru tratarea sau prevenirea tumorilor canceroase.
Consumat în mod regulat, previne sau tratează cancerul pulmonar, rectal, de colon, gastric și leucemia, întrucât este bogată în substanțe antioxidante.
Pentru leucemie, se recomandă o cură de sfeclă roșie, mai exact 450 ml de suc de sfeclă, țelină și morcov, consumat zilnic timp de 60 de zile urmate de 15 zile de pauză. După pauză, cura se poate relua. Această terapie se poate face în paralel cu tratament naturist sau medicamentos.
Pentru gastrita hiperacidă
Gastrita hiperacidă poate fi prevenită și durerile pot fi calmate prin consumarea unu suc preparat din 100 ml de suc de sfeclă roșie amestecat cu 100 ml de suc de cartof și 500 ml de suc de morcovi.
Tratează hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială poate fi tratată cu o jumătate de pahar de sfeclă roșie pe zi: scade tensiunea arterială cu până la 20% din valoarea inițială.
Pentru anemie
Datorită conținutului de vitamina B6, fier și magneziu, sfecla roșie are capacitatea de a combate anemia: stimulează procesul de formare a globulelor roșii.
Se recomandă o cură de 1 lună, timp în care se consumă 150 g de sfeclă roșie crudă, o dată la 1-2 zile.
Atenție!
La 15% dintre persoane, în urma consumul de sfeclă roșie, urina capătă o culoare roșie, așadar nu trebuie să vă speriați.
Pe de altă parte, consumul excesiv de sfeclă roșie, peste 400 ml, poate cauza o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greață.
Discussion about this post