Preparatele pe bază de rostopască – Beneficii
- efecte vasodilatatoare
- efecte analgezice
- efecte antispastice
- stimulează secrețiile digestive
- acțiune antibacteriană și antiseptică, antitumorală, cicatrizantă, regenerantă (extern)
Pancreatită
Se opăresc 5 grame de rostopască uscată și mărunțită într-un litru de apă. Se lasă la infuzat 12 ore într-un vas smălțuit după care se strecoară și se adaugă 200 de grame de miere (de salcâm sau polifloră). Se omogenizează și se ia 1 lingură din oră în oră, înainte sau după ce mâncați.
Simptomele bolii dispar după 2 luni de tratament.
Boli de ficat
Rostopasca este un stimulant excelent al funcției hepatice, se administrează sub formă de pulbere: câte un vârf de cuțit de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile cu 7-10 zile de pauză.
Spasme digestive
Spasmele digestive se pot combate cu ajutorul tincturii de rostopască: se iau câte 3 sau 4 lingurițe de pe zi. Tratamentul se face simptomatic, atunci când apar spasme. Substanțele conținute de rostopască relaxează imediat musculatura netedă a tubului digestiv.
Dischinezie biliară
Se recomandă pulberea de rostopască: câte un vârf de cuțit de 3 ori pe zi, la orele 8, 13 respectiv 19.
Tratamentul se face timp de 30 de zile după care se face o pauză de 10 zile. După zilele de pauză tratamentul se poate relua și are o eficiență greu de egalat de orice medicament de sinteză.
Dispepsie, indigestie
Se administrează câte o jumătate de linguriță de tinctură de rostopască de 4 ori pe zi pentru a diminua senzația de greață, elimina starea de disconfort, pentru a stimula puternic producerea de sucuri gastrice și de bilă, pentru a elimina greutatea în stomac apărută în cazul indigestiei.
Fiecare doză se ia cu 10 minute înainte de masă, în cure de câte 3 săptămâni.
Cum se administrează rostopasca
Pulberea de rostopască
Se obține prin măcinarea fină a tulpinilor uscate și se depozitează în borcane de sticlă care se închid etanș și se pun în locuri reci și întunecate unde rezistă maxim 3 săptămâni. Se administrează, de regulă, câte un sfert de linguriță pe stomacul gol, de 3 sau 4 ori pe zi.
Tinctura de rostopască
Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri de pulbere de rostopască și 400 ml de alcool sanitar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat 14 zile după care se filtrează și se transferă tinctura în sticluțe de culoare închisă. Se recomandă câte 50-100 de picături pe zi diluate cu un pic d apă, de 4 ori pe zi.
Infuzia combinată de rostopască
Se lasă la macinat 3 sau 4 linguri de rostopască mărunțită în 500 ml de apă, timp de 8-10 ore după care se filtrează. Lichidul se pune deoparte și planta rămasă se fierbe în încă 500 ml de apă, timp de 5 minute.
Se lasă să se răcorească, se filtrează și se amestecă lichidele. Lichidul obținut, cam 1 L, se folosește cu precădere extern, sub formă de băi, comprese sau gargară.
Discussion about this post